NY BOK PÅ GÅNG OM DAN ANDERSSON

Nils skriver bok 100 år efter skaldens bortgång

Finnmarksforskaren Nils Holmdahl med hustru Helene Littmark Holmdahl stod i dörren till gårdens mysiga kafé i ladugården (!) och välkomnade bland annat en hel busslass från Småland till Rikkenstorp.
– Jag är begravd i material jag innan inte trodde finns bevarat om Dan Andersson, säger Nils.


Dan Andersson-veckan innehåller två huvudtyper av program, dels de sjungande och berättande visprogrammen som dominerar om poeten och hans produktion och dels några fördjupande inslag. Till de senare hör absolut vandringar och föreläsningar med finnmarksforskaren Nils Holmdahl i Rikkenstorp, som ligger väster om Grängesberg.

– Som forskare skiljer jag på människan Dan Andersson, med de brister och tillkortakommande han hade - och den gudabenådade poet han var, säger Nils Holmdahl.

Helene och Nils har i Rikkenstorp byggt upp ett finnmarkens vardagsmuséum. Där kunde busslasten från Småland, som besöker årets Dan Andersson-vecka, se enmansbastun i form av en träbox samt studera Nybo-Kalles (trollgubben Karigo i Dan Anderssons debutbok Kolarhistorier) svartkonstbok och medikamenter.

Ungefär till påtåren i kafédelen började Nils Holmdahl berätta om hur han i sin forskning kring människan Dan Andersson hittar nytt material i arkiv och hos privatpersoner.

Han har senaste året följd kvinnolinjen, Dans förlovningar med Märta Larsson i Stockholm och Nanny Lundberg i Lycksele samt givetvis goda förhållandet till systern Anna Pettersson i Gräsberg och komplicerade till makan Olga Dan Andersson i Gonäs.

– Kvinnorna Dan var förlovad med har inte tidigare kommit till tals, säger Nils.

Han har fått stoff av en gruvarbetare i Blötberget som var med på några förvirrade politiska möten Dan Andersson höll i bland annat Gonäs och Räfvåla. Han har fått fram roligt material från släktingar till Dans kurskamrater på Brunnsviks folkhögskola 1914-15.

– Hundra år efter Dan Anderssons bortgång, alltså 2020, är det meningen att min bok ska komma ut. Det ska bli en rolig och vacker bok, men som också ska omvärdera - knuffa lite - på hittills cementerade uppfattningar vem Dan egentligen var, säger Nils Holmdahl.

Tidsplanen är att Nils Holmdahl ska forska färdigt nästa år, sedan sammanställa bilder och skriva manuset som ska skickas till några förlag.

– Dans förlag var ju främst Tiden, som inte existerar längre, då tycker jag det vore roligt om Bonniers vill ge ut boken hundra år efter Dans bortgång.


Boo Ericsson
023-935 40 boo.ericsson@mittmedia.se

http://www.dt.se/dalarna/ludvika/nils-skriver-bok-100-ar-efter-skaldens-bortgang
http://www.rikkenstorp.se/

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter