ARKIV FÖR ÅR 2022

ÅRSMÖTE FREDAG DEN 5 AUGUSTI KL 10.00

Medlemmarna i Dan Andersson-sällskapet kallas till årsmöte fredag den 5 augusti kl 10.00 i Tattarfallet, Skattlösberg. 
Handlingar med program, dagordning, förslag till ändring av stadgarna, verksamhetsberättelse, bokslut, förslag till verksamhetsplan och budget kan laddas ner här eller hämtas på Dan Andersson-museet, Engelbrektsgatan 6 i Ludvika. Öppet måndag-fredag 10-15 och lördag 11-14 eller beställas per epost: danmuseet@gmail.com.
Årsmötet uppmärksammar att Dan Andersson-sällskapet fyller 60 år. Skådespelaren Maria Norgren medverkar liksom Jimmy Ginsby, Puch Magnus Olsson, Georg Hahne och Gunnar Ekman. Pär Sörman framför ett Dan Andersson-program. Vi bjuder på fika och det finns enkel lunch att köpa.


Dan Andersson-priset 2022 tilldelas Björn Ulvaeus
Björn Ulvaeus
2022 års Dan Andersson-pris tilldelas musikern och textförfattaren Björn Ulvaeus. Han föddes 1945 i Göteborg men kom att tillbringa sin uppväxt i Västervik. Där var han med och bildade visgruppen Hootenanny Singers som fick stort publikt genomslag med inspelningar av Dan Anderssons dikter under 60- och 70-talet. Detta bidrog till att Dan Anderssons lyrik ytterligare nådde ut till svenska folket, inte minst genom Omkring tiggarn från Luossas hela 52 veckor på Svensktoppen.
Björn gick vidare och blev ett av b:na i ABBA. Han gav sen ord åt bl.a. musikalerna Chess och Kristina från Duvemåla i samklang med Benny Anderssons musik. Björn Ulvaeus musikaliska diktning präglas av människans sökande efter mening när tvivel och övertygelse möts i livets stora frågor. Björn är en av våra stora sånglyriker och otaliga är de hjärnor hans ord svävar omkring i.

Priset delas ut på Luossa-festen i Skattlösberg den 6 augusti.

 

Björn Ulvaeus tack för dan andersson-prIset


Gunde Johansson-priset 2022
Thomas Andersson
2022 års mottagare av Gunde Johansson-priset är Thomas Andersson, Umeå. Thomas är en fiolspelman som sammanvävt uppdraget som getts åt spelmannen och dramatikern - att låta musiken berätta mer än vad som kan sägas med ord. Han är känd för berättarföreställningarna: Om lappspelmannens sorgeliga död, Flickorna från Fagertjörn, Finnforsrövarna, 1809 i kärlek och krig, Vittras polska, I en sal på lasarettet och snart När vår herre skapade Bygdsiljum och allt det andra.
 

Dan Anderssons minnesstenar
Ludvika kommun hedrar Dan Andersson med stenpoesi i gatubilden längs med Engelbrekts-gatan och Storgatan med avslutning vid Dan Anderssons staty i Kyrkparken. Det är fjorton stenar med totalttexter från nio utvalda dikter.
Bakgrunden är en motion i kommunfullmäktige från Hans Gleimar, Centerpartiet i Ludvika-Grangärde, med förslaget om Dan Andersson-citat inlagda i trottoarer eller på offentliga platser för att uppmärksamma minnesåret 2020 då det var 100 år sedan skalden och poeten Dan Andersson avled den 16 september.
Kommunfullmäktige har godkänt motionen och projektet har genomförts och invigdes fredag den 16 september 2022 .
Dan Andersson-sällskapet, Ludvika kommun och allmänheten varit delaktiga i de citattexter som har valts ut.
Även om det mesta i Dan Anderssons poesi och prosa tilldrar sig runt finnmarkens ”huvudstad” Skattlösberg, så spelar Ludvika en central roll i skaldens liv. 1913 hyr Dan Andersson ett rum i staden och på hyrd skrivmaskin författar han några av de mest betydelsefulla krönikorna och novellerna. I Ludvika gifte han sig med sin Olga. I Ludvika tillbringade han hos goda vänner sin sista helg.
På museet finns en folder med en karta över stenarna.