Programmet ingår i Sällskapets höstträff den 15-17 oktober och är samtidigt öppet för allmänheten med fri entré.
Ludvika församling och Dan Andersson Sällskapet arrangerar.
VÄLKOMMEN!

dan andersson-veckan 31 juli-7 augusti 2021

Årets Dan Andersson-vecka är nu avslutad. Vi var många som hade längtat efter att äntligen få träffas, lyssna till musik och föredrag tillsammans och samtala. Ladda ner programmet här. 

Länk till Dan Andersson-veckans hemsida:

ETT PROGRAM SOM TILLKOMMIT!

kärlek, myt, sanning och magi

Som en del av Dan Andersson-veckan inbjuds ni till en eftermiddag i Nyhammars Folkets Hus. Torsdag den 5 augusti 12.30-16.00.
Programmet inleds med en diskussion om Dan Anderssons "trollkarl" Karigo Nybo-Kalle och avslutas med ett musikprogram med Maria Sedell och Livet Nordh. Evenemanget ingår i Dan Andersson-veckan 2021.
Göran Greider, Nils Holmdahl och apotekshistorikern Ola Flink samtalar om Dan Andersson och hans trollkarl Karigo - Nybo-kalle. Greider berättar om sin bok "Hon vars hjärta var som mitt" och Holmdahl berättar om svårigheterna med att skriva biografin "Myt och sanning" om Dan Andersson.
Efter en kaffepaus underhåller Maria Sedell och Livet Nordh.

Tider för dagen:
12.30 Insläpp och mingel
13.00 Program med Göran Greider, Nils Holmdahl och Ola Flink
14.00 Paus med möjlighet att köpa kaffe/te och smörgås
14.20 Musik och berättarprogram med Maria Sedell och Litet Nordh

Coronapandemin kan innebära förändringar
Arrangör: Finngården Rikkenstorp och Grangärde Hembygdsförening
Prisinformation: 120 SEK
Telefon: 0706751297
Hemsida: https://grangardehembygdsforening.se/
Kontaktperson: Nils Holmdahl
E-post: nils_holmdahl@hotmail.com
Besöksadress: Folkets Hus v 12 , 770 14 Nyhammar
 

DAN ANDERSSON MUSEUM
Engelbrektsgatan 8, Ludvika - vid Globe bokhandel
Just nu stängt. Vi öppnar i nya lokaler våren 2022!
Kontakta oss genom telefonsvararen - 072-2210016 - eller mejlen danmuseet@gmail.com för andra tider. 

VÅRTRÄFFen 2021 inställd

På grund av restriktionerna blev vårträffen i maj 2021 inställd.
Vi planerar för en höstträff den 15-17 oktober i stället. Inbjudan kommer i medlemstidningen På färdvägarna i slutet av augusti.

DAGEN DAN ANDERSSON DOG
En radiodokumentär av Magnus Johansson. Finns som podd i appen SR Play när man vill.

Invigning av minnesplakett över Dan Andersson

Välkommen till invigning av minnesplakett över skalden Dan Andersson onsdag 16 september mellan kl 14.00-15.00 vid Bryggargatan 5 i Stockholm.

Dan Anderson dog av cyanväteförgiftning den 16 september 1920 i rum nr 11 på Hotell Hellman, som då låg på denna adress. Vi minns alltså hundraårsdagen av hans död.
Hotell Hellman fanns inrymd i en fastighet från 1815 och huset revs omkring 1967. Fastigheten ägs idag av Vasakronan AB.
Dan Andersson dog ung, endast 32 år gammal, men han kom att skapa något av det bästa inom svensk lyrik och litteratur. Hans dikter är starka och levande och de har satt djupa spår i svenska folkets hjärtan.
Minnesplaketten har tagits fram av Lars Erik Ludvig Eriksson, Frösön, tidigare styrelseledamot i Dan Andersson Sällskapet och den har skapats av skåneskulptören Jonas Högström.

VANDRINGSMÄN spelar och sjunger

Minnesdagen 16 september på Dan Andersson-museet
Öppet 12.00-15.00.
Maria Norgren medverkar. Ellinor Brolin och Christer Lindén spelar och sjunger. Välkommen!

 

GÖRAN GREIDER OCH NILS HOLMDAHL
Lördag den 12 september

100 års minnet av Dan Anderssons bortgång
OBS! Kl.14 FULLBOKAT, extra tillfälle kl. 15.30
Med anledning av att det den 16/9 är 100 år sedan Dan Andersson gick bort ordnar vi ett minnesprogram inomhus där Göran Greider och Nils Holmdahl inleder med att prata om sina böcker och svarar på frågor. Därefter visas ett dokumentärprogram ´Så minns vi Dan Andersson´ som sändes år 1963. Många personer berättar om sina minnen bland annat Dan Anderssons syster Anna, Gunnar Turesson, Richard Sandler lärare på Brunnsvik, Gustaf Möller på Tidens förlag, Ture Nerman, Waldemar Bernhard, Gunde Johansson.
Unikt! Programmet är ca 40 minuter.
Din anmälan är giltig när du anmält dig genom att mejla, ringa eller skicka sms och swishat anmälningsavgiften. Först till kvarn gäller!
Max 20 deltagare. Deltagaravgift 130:- Swish 070-553 59 48.
Anmälan till: Nils Holmdahl 070 – 553 59 48 eller nils@rikkenstorp.se

Öppet i Finngårdens Dan Andersson-Arkiv

 Kultur i Tiomilaskogen 23-25 juli 2020: 20-årsjubileum!
Tiomilaskogen, eller Malungs Finnmark om man vill, är en sällan upptäckt avkrok i utkanten av världen, kanske för evigt dömd till oansenlighet. Men den gamla finnskogen har också kommit att bli, mot alla odds, ett magiskt smultronställe för kultur och varmhjärtade möten på gårdstun och logar i 15 olika byar.
https://www.facebook.com/Kultur-i-Tiomilaskogen
http://www.kulturitiomilaskogen.se

DAN ANDERSSON-VECKAN: 25/7-1/8 2020

Välkommen till Skattlösberg och Skattlösbergs bygdegille
Här kan du läsa mer om byn Skattlösberg.
Du kan även läsa mer om Dan Andersson här,
eller söka information om bygdegillets aktiviteter.
www.skattlosberg.se

 

LÄNKAR

Runeberg är ett projekt som arbetar på frivillig grund med att skapa fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur och göra dem öppet tillgängliga över Internet. Dan Anderssons dikter var bland det första som Projekt Runeberg offentliggjorde på nätet. 
runeberg.org

Bokdatum
är en hemsida som samlar information om litterära evenemang runt om i Sverige. Det är en knutpunkt i kalenderform för författarbesök, releasefester för böcker, boksamtal, poesiuppläsningar, mässor, festivaler och allt annat som anknyter till litteraturämnet.
bokdatum.se

Dalalitteraturen är en hemsida med Dalarnas författare och litterära smultronställen, sammanställd av Länsbibliotek Dalarna.
dalalitteraturen.se

DELS är en ideell paraplyorganisation för svenska litterära sällskap, däribland Dan Andersson Sällskapet. DELS äger och ger ut kulturtidskriften Parnass. DELS arrangerar dessutom bla Litterära matinéer i ABF-huset på Sveavägen 41 i Stockholm. Där presenterar de deltagande sällskapen kontinuerligt sina författare och verksamheter.
dels.nu

Nordvisa är ett forum för visintresserade människor i Norden. På hemsidan finns bla tips på nordiska visföreningar och visskolor. Nordvisa har även en bra lista på visfestivaler i Norden, däribland den årligen återkommande stora Dan Andersson-veckan: 9 kulturdagar i Ludvika och dess omgivande finnmarker. Dan Andersson Sällskapet är en av huvudarrangörerna i Dan Andersson-veckan och medlem i föreningen Nordvisa.
nordvisa.org

Riksförbundet Visan i Sverige är en riksorganisation öppen för alla ideella föreningar och verksamheter som arbetar med visa och/eller singer/songwriter. Riksförbundet Visan i Sverige ger bla ut den nordiska tidskriften Visor / Viser. En majoritet av landets visföreningar är medlemmar i Riksförbundet Visan i Sverige, däribland Dan Andersson Sällskapet.
visanisverige.se

Yrkestrubadurernas förening (YTF) har som syfte att tillvarata professionellt verksamma visartisters intressen, att främja den svenska visan, samt att bidra till att stärka ett folkligt kulturellt perspektiv.
ytf.se
 
FINNSAM (Finnbygder i samverkan) är en skogsfinsk nätverksorganisation vars syfte är att underlätta samarbete, forskning och samordning av aktiviteter för alla som är intresserade av skogsfinnarnas kultur och historia. Dan Andersson Sällskapet är medlem i FINNSAM.
finnsam.org

Ekomuseum Bergslagen är ett nätverk av cirka 60 olika platser att besöka, alla på temat industrihistoria. Det handlar om ett 20 mil långt område från Grangärde finnmark i Dalarna till Mälardalen i Västmanland. De flesta besöksmålen finns på samma plats i landskapet som när de en gång var i bruk. Platserna berättar idag om liv och arbete, teknik och bergsbruk i Bergslagen förr i tiden. Flera besöksmål / historiska miljöer i Ekomuseum Bergslagen har direkt anknytning till Dan Andersson, som Skattlösberg med Luossastugan, Bränntjärnstorpet, Mårtens och Kullens kyrkstigar samt Finngården Rikkenstorp.
ekomuseum.se
 

Litteraturens Hus i Dalarna är en ideell förening som verkar för litteraturen som konstart, för dess utveckling och förnyelse. Den har som syfte att stärka litteraturens ställning och initiera debatt kring litteraturens frågor i vår tid. Litteraturens Hus i Dalarna är inget fysiskt hus. Föreningen ska verka i och för hela länet och får regionalt kulturstöd. Dan Andersson Sällskapet är medlem i Litteraturens Hus i Dalarna.
litteraturenshus.se

Nya litteraturhus har under 2000-talet växt fram runt om i Europa, men de ser olika ut. De har olika slags huvudmän, omfång och inriktning, men fokuserar alla på att lyfta fram konstformen litteratur. Här är några andra intressanta exempel:

Litteraturhus Nynäshamn
Nynäshamns litterära sällskap driver litteraturhuset med utgångspunkt i södertörnsförfattarna  Ivar Lo-Johansson, Harry Martinson och Moa Martinson.
litteraturhusnynas.se

Litteraturhuset Trampolin i Sandviken
Ett kommunalt litteraturhus med utgångspunkt i läsfrämjande för barn och unga.
sandviken.se/kulturfritid/kulturcentrum/litteraturhusettrampolin

Göteborgs litteraturhus
Göteborgs Litteraturhus är en ideell förening och en plats där litteraturen – i all sin mångsidighet – står i centrum. 
goteborgslitteraturhus.se​​​​

Författarcentrum Sapmi, Jokkmokk
En svensk nysatsning 2018 på samisk litteratur med syfte att bla utveckla nätverk av samiskspråkiga författare och översättare över hela Sápmiregionen samt kunskapsspridning om samisk litteratur för en bredare allmänhet.
postkodstiftelsen.se/blog/projekt/forfattarcentrum-sapmi​​​​​​

Litteraturhuset i Oslo, Norge
Europas största litteraturhus.
litteraturhuset.no​​​

En stor rubrik.

TIPSA OM DAN ANDERSSON-PROGRAM