ARKIV FÖR ÅR 2021

2021 ÅRS PRISTAGARE! 

Dan Andersson-priset 2021 tilldelas Nina Hedenius

Dan Andersson Sällskapet ger 2021 års Dan Anderssonpris till filmaren Nina Hedenius. Hon har bland annat gett oss filmerna Gubben i stugan och nu senast Sång till Bergslagen. Motiveringen lyder:
Humlans vinglande flykt, kons idisslande och björkved som flammar upp i spisen. Allt det enkla, det som utgör vardagen, kan bli sprängfyllt berättarstoff i hennes filmer. Ett snöfall blir ett snötäcke, blir en snödriva och till sist en rännil frammanad av en oemotståndlig dagsmeja. Glesbygden blir en stillsam arena för tidens gladiatorer – Utveckling och Framsteg. Nina Hedenius är en lågmäld agitator som ristar runor när andra klottrar med sprayfärg.

Gunde Johansson-priset 2021 tilldelas Bingsjö lanthandel

När spelmansstämman i Bingsjö ställdes in sommaren 2020 förlorade Bingsjö lanthandel sina största kunder och framtiden såg mörk ut.
Men nya sätt att möta kunderna resulterade i att ett befarat tapp på 25% uteblev. Folket i Rättviks finnmark slöt upp bakom sin butik som bland annat säljer Bingsjökorv, tapastallrik och diesel.
Fotnot: Gunde Johansson skrev Torparvisan 1948 då han jobbade i lanthandeln i Kävlingeborn.

årsmötet den 7 augusti 2021

Årsmötet 2021 genomfördes den 7 augusti i Tattarfallet i Skattlösberg. Styrelsens verksamhetsberättelse, ekonomiska berättelse, verksamhetsplan och budget, som alla godkändes, finns i bifogade dokument. Styrelsen omvaldes.